HU/EN/DE/SK

A turista felelőssége

Vigyázzunk természeti értékeinkre!

A honlapon olvasható információk alapján láthatjuk, hogy Dobogókő egy kincs, érdemes eljönni ide, de óvnunk is kell, vigyázni rá, hiszen a turizmusban minden résztvevőnek saját feladata van, így a természetjáróknak is. Ez pedig röviden annyit jelent, hogy nem szabad szennyeznünk a környezetet, oda kell figyelnünk annak teherbíró képességére!

Ne szemeteljünk!

Az erdőket járva a legszembetűnőbb problémát a hátrahagyott hulladék jelenti. Szinte lehetetlen úgy végigmennünk egy népszerűbb kiránduló útvonalon, hogy ne találkozzunk szeméttel. Fontos tehát, hogy minél jobban odafigyeljünk arra, hogy élelmiszereink csomagolását, italaink palackját vagy dobozát véletlenül se hagyjuk az erdőben éktelenkedni!

Vannak önkéntesek (pl. a Dobogókőért Alapítvány önkéntesei is), akik szabadidejük jelentős részét áldozzák arra, hogy megpróbálják a mások által eldobált szeméttől megtisztítani az erdőket, számuk azonban kevés e feladatra, hiszen a szemét mindig újratermelődik. Ezen kívül ha senki sem szemetelne az erdőben, akkor a szemét összegyűjtésére szánt időt és energiát más hasznos célok megvalósítására tudnánk fordítani.

Csendben járjuk az erdőt!

A zajszennyezés is káros! Próbáljunk tehát csendesen (nem némán, de nem is üvöltözve) kirándulni, hogy minél kevésbé zavarjuk meg az erdőben, a vadon élő állatok nyugalmát, valamint embertársaink kikapcsolódását!

Hisszük, hogy idővel azok a természetjárók kerülnek többségbe, akik kellő felelősséget éreznek környezetük iránt ahhoz, hogy ne szennyezzék azt, vagy akár ők is részt vegyenek az erdők takarításában.

Weblapunkon alapinformációkkal segítjük tájékozódását, azonban ismeretlen területre térkép nélkül nagy felelőtlenség elindulni!

© Dobogókőért Közhasznú Alapítvány - Minden jog fenntartva
Weboldal: