HU/EN/DE/SK

Körséta Dobogókőn

Kiindulópontunk a központi parkoló, ahol az autóbuszforduló is található. A parkoló a dr. Téry Ödön főúton található, nem lehet eltéveszteni! Itt érdemes kiszállni az autóból és először a keskeny aszfalt úton - az Eötvös Lóránd sétányon - tovább indulni.

Ennek az elején található az 1973-as vadász kiállításra felépített Nimród Szálló (jelenleg nem üzemel), majd tovább sétálva - szintén bal oldalon - látható a Zsindelyes Vendégház, amelyet Makovecz Imre tervei alapján építettek még 1980-ban azzal a céllal, hogy a közeli sífelvonó villanymotorja ne legyen a szabadban, valamint, hogy a síelőknek melegedési lehetőséget biztosítson. Makovecz Imre rendkívül elismert építész, a világ számos pontján maradandó alkotást hozott létre. A hangulatos vendéglőben széles az étel- és italválaszték. Érdemes betérni és a nyílt tüzű kandalló mellett eltölteni egy kis időt.

Az aszfalt úton továbbhaladva - a bal oldalon - megpillanthatjuk az ország elsőként kialakított sípályáját, ahol szívesen hódolnak szenvedélyüknek a téli sport szerelmesei. Innen érdemes visszafordulni, mivel ezt követően már csak egy tv torony található az út végén.

Visszavezető útvonalként célszerű az erdőben kialakított turistautat igénybe venni, mivel így valóban közel lehetünk a természethez. A turistaút visszavezet egészen a Nimród Szállóig, amely mögött húzódó úton haladva először a Siketnémák Mária Kegyhelyét, majd ezt követően a kilátót érdemes meglátogatni. A kilátó alatt került kialakításra a Siketnémák Mária Kegyhelye, amely jól járható, lépcsőzetes úton közelíthető meg. Ez a sokak által látogatott vonzerő a sziklafal aljában található, amelyet 1926-ban hoztak létre. E helyet a Siketnémák Turista Egyesületének tagjai alakították ki.

Innen felérve, csupán néhány lépést kell tennünk a Nagykilátóig, ahol az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk. Páratlan kilátás nyílik a közeli hegyekre és a Dunakanyarra. A kilátó korlátjánál a belátható helyeket ábrázoló információs tábla, valamint két messzelátó (egy duplacsöveg és egy egycsöves panorámatávcső) is található. A távcsövek 200 Ft-ért 2 perc pazar gyönyörködést tesznek lehetővé. A kilátóban tekinthető meg dr. Téry Ödön bronzreliefje. A gyönyörű kilátás felé néző, kőpiramis oldalában kialakított domborművet 1926-ban Christián Sándor szobrász készítette, amellyel a Magyar Turista Egyesület tiszteleg a magyar turistaság alapítójának.

Innen a parkoló irányába visszafelé haladva a Turista Emlékpark részeként a báró Eötvös Lóránd Menedékház és Turistamúzeum tekinthető meg. Megépülésének előzménye a Klastromkúthoz kötődik, ugyanis dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv kezdeményezésére, 1888. szeptember 24-én itt született meg a Magyar Turista Egyesület (MTE) megalapításának gondolata. Kezdetben rengeteg kritika érte a meginduló turistáskodást, azonban 1891-ben elfogadták a Turistaszervezet megalakítását. Az MTE térképeket, kalauzokat adott ki, egyre több jelzett és megfelelően gondozott turistaút került nyilvántartásba.

Dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv javaslata alapján Dobogókőn jelölték ki az ország első menedékházának megépítését, amely Pfinn József tervei alapján készült el 1897-'98-ban. Az egyesület elnökéről elnevezett házat 1898. június 5-én adták át ünnepélyes keretek között, melyet a későbbiekben, 1983-'84-ben újítottak fel eklektikus stílusban. A műemléki helyreállítás után 1985-ben nyitotta meg kapuit a Turistamúzeum. A Turistaház közelében 1898-tól működik az Országos Meteorológiai Intézet által építtetett, első hegyvidéki megfigyelő állomás.

Innen nem messze található az 1914-'18-as Turista Emlékmű. A sziklaköveken elhelyezett kőtáblák Dr. Cholnoky Jenő földrajztudósnak, az 1938-as Szent István vándorlásnak, az I. világháborúban elesett Turista Egyesületi tagoknak, valamint a II. világháborúban meghalt természetjáróknak állít emléket. Az emlékparkban található még Mészöly Győző erdőmérnök - a magyar közjóléti erdőgazdálkodás megalapítójának emlékköve, egy faragott fadísszel ellátott ivókút valamint a Nagyboldogasszonyunk tiszteletére 2006-ban felállított faragott faoszlop.

Innen 600-700 métert nyugati irányba tovább haladva, elérkezünk a Rezső kilátóba, ahonnan még szélesebb panoráma tárul elénk, hiszen erről a pontról még a Visegrádi Fellegvárat is látni lehet. A kilátó nevét Tirts Rezső királyi erdőtanácsosról kapta, akit a Pilisi parkerdő feltérképezésében valamint az első magyarországi túraútvonalak kialakításában végzett kiemelkedő munkájáért tisztelhetünk.

© Dobogókőért Közhasznú Alapítvány - Minden jog fenntartva
Weboldal: