Rám-szakadék


Bejárás (körtúraként):

Dobogókő Zsindelyestől: 12,1 km - 5 óra

Dobogókő Zsindelyestől Prédikálószék felé: 15,3 km - 8 óra

Dömösről: 10 km - 4 óra

Leírás:

A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik. Magyarország egyik legvadregényesebb turisztikai célpontjában kapaszkodókorlátokkal biztosított útszakaszon túrázhatunk. A szakadékban található vízesések mellett létrákon mászhatunk feljebb és feljebb.

A szakadék összeszűkülő sziklafalai néha merőlegesek, de befelé dőlő falakkal is találkozhatunk. A szakadék mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg fenékszélessége néhol a 3 m-t sem éri el. Képe az eróziós és talajképződési folyamatoknak köszönhetően napjainkban is folyamatosan változik. A mederben található vízfolyás - amely a szakadék fölötti Három-forrás völgyből, illetve a szurdokvölgy oldalában eredő forrásokból származik - hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. Mivel a patak vízgyűjtő területe kicsi, árhullámai gyors lefolyásúak.

A Rám-szakadék kialakulásának története:

A szakadék egy vulkáni eredetű, andezit törmelékes breccsába mélyült szurdokvölgy. Falain a mintegy 15 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység nyomai láthatóak. A miocén korban a területet még tenger borította, melyből a vulkánikus hegyek szigetekként emelkedtek ki. A kitörések során a láván kívül dácitos, andezites vulkáni por és törmelék is a felszínre, majd a tengerbe jutott. A robbanások a kráter falából is hatalmas darabokat szakítottak le, melyek a forró porral keveredve hozták létre a ma is látható szerkezetet, melyben az erózió egyes helyeken két-három méter átmérőjű tömböket tárt fel.

Az ezt követő évmilliók során a hegyek fokozatosan kiemelkedtek, majd megkezdődött azok eróziója. A csapadékvíz munkájának köszönhetően a puha tufában magas, függőleges falak, az ellenállóbb lávarétegeken vízesések, zúgók alakultak ki.
A Rám-szakadék felső végénél a talajrétegek egymáson való elcsúszása következtében több száz m2-es suvadások keletkeztek. A megcsúszások a lejtviszonyok mellett a vastag agyagos termőrétegnek, illetve a forrásokból eredő vizek folyamatos áztató hatásának az eredményeként történnek.

Képek a Rám-szakadékról >>

A szakadék megközelítése:

A Rám-szakadékban a torlódások elkerülése végett az alulról felfelé történő bejárás a kötelező útirány!

  • Dobogókőről ajánlott kisebb körtúra (Rezső-kilátón, Lukács-árkon át) leírása itt >>
  • Dobogókőről nagy körtúra a (Prédikálószéken, Vadálló-köveken át) leírása itt >>
  • Dömösről kiindulva a zöld jelzésen, a Szentfa-kápolna (2 km, 35 perc, 77 m emelkedés) érintésével közvetlenül juthatunk el a Rám-szakadékba (kb. 3,5 km). A szakadék után eldönthetjük, hogy a Lukács-árkon át (sárga jelzésen jobbra) vissza kívánunk-e térni Dömösre (oda-vissza kb. 10 km-es túra) vagy tovább haladunk Dobogókő irányába (sárga jelzésen balra - Dobogókő-hegytetőig kb. 4 km). Ha nem ragaszkodunk autónkhoz, ezt a verziót és a Dobogókőről autóbusszal történő hazatérést javasoljuk. Dömös Budapestről [Újpest Városkapu] a Visegrádon át Esztergomba közlekedő Volánbusz járatokkal, a Budapest-Vác-Szob vasúti fővonalról révátkelés által érhető el.

Figyelmeztetések:

  • Kedvezőtlen időjárási körülmények (nagyobb eső, szélvihar, ónos eső, stb..) esetén veszélys a Rám-szakadékban túrázni - inkább kerüld el!
  • Végig a kijelölt turistajelzést kövesd! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni annak omladékonysága miatt is életveszélyes!
  • A szakadék bejárásához jó tartású, érdes talpú, vízálló túracipő vagy bakancs szükséges!
  • A Rám-szakadék járhatóságának esetleges korlátozásairól itt tájékozódhat!

Szervezett kirándulások a Rám-szakadékba:

A Dobogókőért Alapítvány minden évben többször is szervez a Rám-szakadék-ot érintő túrákat - szervezett túráinkról bővebb információ itt >>

Helyesírás

  • Rám-szakadék - helyes
  • Rám szakadék, Rámszakadék, Rahm szakadék - helytelen

Kapcsolódó:

 

Egy kicsit ezzel is segítheted a Dobogókőért Közhasznú Alapítvány munkáját:

 

Zsindelyes Vendégház a facebook-on

Dobogókő Sícentrum a facebook-on

Alapítványunk - rendezvények

Jurtaszállás

Dobogókő Sícentrum

A honlapkészítés felajánlója

Légszennyezettség Budapesten

Budapest szmogtérképe

Jó a levegő?

Ne maradj a lakásodban!

Rossz a levegő?

Gyere Dobogókőre!

Nem akarod kocsiddal szennyezni a levegőt?

Gyere busszal >>